Apotheek W.F. van Heemskerck Duker

Kerkbrink 18 1211BX Hilversum Tel:035-6214141 Fax:035-6237362

Medische Encyclopedie

Inhoud

tizanidine

Tizanidine is een spierverslapper.

Artsen schrijven het voor bij spastische spierkrampen, bijvoorbeeld door multipele sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS) of hersenbeschadigingen, zoals na een beroerte.

Wat doet tizanidine en waarbij gebruik ik het?

Spierkrampen

Tizanidine wordt gebruikt bij spasticiteit. Hierbij is sprake van niet te controleren spierbewegingen of pijnlijke spierkrampen.

Oorzaak
De hersenen sturen de spieren aan via zenuwen. Deze zenuwen lopen vanuit de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren. Spasticiteit kan ontstaan als deze zenuwbanen beschadigd zijn of bij beschadigingen in de hersenen. Bijvoorbeeld bij multiple sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS), dwarslaesies (de zenuwbanen in het ruggenmerg zijn stuk) ernstig hersenletsel en na beroertes.
Beschadigde zenuwbanen worden makkelijk geprikkeld. Ze geven hierdoor onbedoeld bericht aan de spieren om samen te trekken.
Spierkrampen kunnen ook optreden door hevige pijnen of als bijwerking van bepaalde medicijnen (antipsychotica of sterke pijnstillers).

Behandeling
Afhankelijk van de soort spierkrampen kan de arts medicijnen voorschrijven. Zoals botox injecties, baclofen of tizanidine.

Werking
Tizanide remt de berichten die via de zenuwen in het ruggenmerg naar de spieren gaan.  Hierdoor treedt spierkramp minder snel op.. De spieren kunnen beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen.

Effect
De werking van een tablet begint binnen een uur. De werking van een capsule met vertraagde afgifte begint binnen enkele uren.
Het effect van de tabletten houdt 6 tot 8 uur aan. Het effect van de capsules houdt ongeveer 24 uur aan.

Lees meer over spierkrampen . “

Multiple Sclerose (MS)

Bij multiple sclerose (MS) valt het eigen afweersysteem de beschermende laag rond de zenuwen in hersenen en ruggenmerg aan.. Hierdoor ontstaan ontstekingen en littekens in deze beschermende laag en werken sommige zenuwen minder goed of niet meer.

Verschijnselen
De klachten van MS zijn afhankelijk van de zenuwen die zijn aangedaan. Vaak begint MS met vermoeidheid en minder goed zien met één oog. Soms zijn er ook spierkrampen en gevoelsstoornissen, zoals tintelingen. De klachten kunnen in aanvallen optreden (schubs), maar ook continu aanwezig zijn.

Behandeling
MS wordt behandeld door een neuroloog.  Daarbij probeert de neuroloog nieuwe schubs te voorkomen en ervoor te zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten kunt blijven doen.
De ontsteking behandelt de neuroloog met bijnierschorshormonen of afweeronderdrukkers. Dit moet nieuwe schubs voorkomen.
Verlichting van spierkrampen is bijvoorbeeld mogelijk met tizanidine.

Werking
Tizanide remt de berichten die via de zenuwen in het ruggenmerg naar de spieren gaan. Hierdoor treedt spierkramp minder snel op. De spieren kunnen beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen.

De werking van een tablet begint binnen een uur. De werking van een capsule met vertraagde afgifte begint binnen enkele uren.
Het effect van de tabletten houdt 6 tot 8 uur aan. Het effect van de capsules houdt ongeveer 24 uur aan.

Lees meer over multiple sclerose (ms) . “

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

ALS staat voor Amyotrofische Lateraal Sclerose. In de hersenen en ruggenmerg zijn zenuwcellen die de spieren aansturen. Bij ALS sterven deze zenuwcellen af. Hierdoor komen er geen signalen vanuit de hersenen meer aan bij de spieren. De spieren worden steeds zwakker. Na verloop van tijd doen de spieren het niet meer.

Verschijnselen
De aandoening begint vaak met spierzwakte in armen of benen of spreek- of slikklachten. Een enkele keer ontstaan juist spierkrampen.

Behandeling
Tizanidine kan worden gebruikt bij ALS als hierbij spierkrampen optreden.

Werking
Tizanide remt de berichten die via de zenuwen in het ruggenmerg naar de spieren gaan. Hierdoor treedt spierkramp minder snel op. De spieren kunnen beter bewegen en eventuele spierpijnen verminderen.

De werking van een tablet begint binnen een uur. De werking van een capsule met vertraagde afgifte begint binnen enkele uren.
Het effect van de tabletten houdt 6 tot 8 uur aan. Het effect van de capsules houdt ongeveer 24 uur aan.



Effect
De werking begint na 1-2 uur. Het effect van de tabletten houdt 4-6 uur aan. Het effect van de capsules houdt ongeveer 24 uur aan.

Lees meer over amyotrofische laterale sclerose (als) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Slaperigheid

    Deze bijwerking is vooral lastig als u goed moet opletten, zoals bij autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Heeft u hier last van? Onderneem dan de eerste dagen geen risicovolle activiteiten. U moet dan nog aan het middel wennen.

  • Vermoeidheid en onvoldoende spierkracht.
    Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen.

    Deze verschijnselen ontstaan door een te sterke werking in het begin. De dosering moet dan worden aangepast.

    Als u extra last krijgt van uw spierziekte myasthenia gravis overleg dan hierover met uw arts.

  • Duizeligheid, zeer zelden draaierig gevoel of een licht gevoel in het hoofd.

    Zelden ontstaat de duizeligheid door een verlaagde bloeddruk. U heeft hier meer last van als u opstaat uit bed of van een stoel. Is dat bij u het geval? Dan kan het helpen om te gaan liggen met de benen omhoog.

  • Droge mond.

    Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.

  • Maagdarmklachten, zoals winderigheid, diarree of juist verstopping.

    Zelden misselijkheid en zeer zelden buikpijn en braken.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Slapeloosheid of onrustige slaap door nachtmerries.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verwardheid en dingen zien of horen die er niet zijn (hallucinaties). Psychiatrische aandoeningen, zoals psychoses, kunnen verergeren.
    Vooral ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.

    Raadpleeg uw arts.

  • Hartritmestoornissen, zoals een vertraagde hartslag. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt.
    Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op.

    Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft.

  • Wazig zien.

  • Leverontsteking (hepatitis) of andere leveraandoeningen. Dit merkt u aan misselijkheid, braken, buikpijn, spierzwakte, een gele kleur van oogwit en huid (geelzucht), donkere urine en een bleke ontlasting.

    Raadpleeg onmiddellijk uw arts bij deze verschijnselen. Soms controleert de arts de eerste paar maanden dat u dit medicijn gebruikt de werking van uw lever.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan jeuk, roodheid en huiduitslag.

    Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.
    In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor tizanidine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik tizanidine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.
  • Ciprofloxacine, een antibioticum. De bijwerkingen van tizanidine kunnen toenemen. Overleg met uw arts als u deze combinatie krijgt.
  • Fluvoxamine, een medicijn tegen depressiviteit en angststoornissen. De bijwerkingen van tizanidine kunnen toenemen. Overleg met uw arts als u deze combinatie krijgt.
  • Rifampicine, een medicijn onder andere gebruikt bij tuberculose (tbc). Rifampicine kan de werking van tizanidine verminderen. Overleg met uw arts als u deze combinatie krijgt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid, duizeligheid, verminderde spierkracht en vermoeidheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor. Ook als de dosering omhoog gaat, kunt u (extra) last hebben van deze bijwerkingen.

Let op: ook spasticiteit, ALS, MS of een beroerte kunnen een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) wilt autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate uit.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Weeg met uw arts de ernst van uw aandoening af tegen het risico van dit medicijn voor het kind. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Overleg daarom met uw arts over de voor-en nadelen.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Tabletten. Innemen met een half glas water.
  • Capsules met vertraagde afgifte (MR). Slik de capsule heel door met een half glas water. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. U mag de korreltjes niet fijnmaken of kauwen. Ze zijn namelijk zo gemaakt, dat ze het werkzame bestanddeel langzaam afgeven.

Hoelang?

Als dit medicijn goed bij u werkt, kunt u het waarschijnlijk levenslang gebruiken.

Terug naar overzicht