Wat doet de aptoheek
De weg van recept naar medicijn
Advies bij zelfzorg? Ga naar de apotheek
Machtigingen voor speciale geneesmiddelen
Gaat u verhuizen?
Advies en informatie
Behoefte aan privacy
De weg van recept naar medicijn
Stapsgewijs:
1. U overhandigt het recept.
2. Controle van voorgeschreven medicatie, dosering en wisselwerking met andere medicijnen.
3. Extra deskundigheid is nodig (soms blijkt dat een medicijn niet zomaar kan worden meegegeven).
4. De apotheker wordt geraadpleegd.
5. Eventuele aanpassingen worden vastgelegd op het recept en/of in de computer.
6. Het etiket wordt afgedrukt.
7. De medicijnen worden gepakt.
8. Soms wordt een medicijn speciaal in de apotheek bereid.
9. Het medicijn krijgt een etiket en soms van een waarschuwingssticker voorzien.
10. Controle met een barcodescanner / computer.
11. Een collega voert een extra controle uit.
12. U ontvangt het medicijn en de informatie over het gebruik.
13. De apotheker controleert alle recepten.
Als u vragen heeft, kunt u altijd in uw apotheek terecht.
Bron: www.knmp.nl
Advies bij zelfzorg? Ga naar de apotheek
Met hoofdpijn, spierpijn of een schaafwond gaan we doorgaans niet meteen naar de dokter. We wachten tot het overgaat of proberen zelf de klacht te bestrijden met een geneesmiddel dat vrij verkrijgbaar is. Deze middelen worden ook wel zelfzorggeneesmiddelen genoemd. Zelf een oplossing voor de kwaal vinden is op zich natuurlijk prima, maar toch is enige voorzichtigheid geboden. De apotheek is dè plek voor een goed advies.
Zelfzorgmiddelen kan iedereen zonder recept bij de apotheek of drogist aanschaffen. Het kan dan om ‘gewone’ geneesmiddelen gaan, maar ook om homeopathische en natuurgeneesmiddelen. Op zich zijn deze middeltjes redelijk veilig: ze kennen weinig bijwerkingen en er is ruime ervaring mee opgedaan. Maar toch bestaat er een zeker risico. Zo kunnen zelfzorgmiddelen soms bijwerkingen geven als ze in combinatie worden geslikt met medicijnen die een arts heeft voorgeschreven. Ook kunnen ze elkaars werking versterken of verzwakken. Apothekers raden u daarom altijd aan, zeker bij langdurig gebruik van (recept)geneesmiddelen, ook uw zelfzorgmiddelen bij een vaste apotheek te halen. U kunt het beste zelf even vragen of het zelfzorgmiddel dat u haalt samen kan met de middelen die u al gebruikt.
Uitgebreide informatie
De apotheker heeft de kennis in huis over alle geneesmiddelen en zorgt dus voor de bewaking van uw gezondheid. Ook voor uitgebreide informatie op schrift kunt u terecht in de apotheek. Over zelfzorg zijn er bijvoorbeeld folders waarin wordt uitgelegd wat u zelf kunt doen bij veel voorkomende kwalen als verkoudheid en griep, hoest en diarree. Een belangrijke boodschap in deze folders is dat te lang ‘zelf dokteren’ geen goed idee is. Als de kwaal ondanks het zelfzorgmiddel binnen enkele dagen niet over is (of niet duidelijk minder wordt), wordt een bezoek aan de huisarts aangeraden.
Beste keus
De apotheek staat garant voor een deskundig en persoonlijk advies. Soms betekent dit dat mensen zonder geneesmiddel de apotheek verlaten, omdat er andere oplossingen zijn om van het probleem af te komen. Komt er toch een zelfzorgmiddel aan te pas, dan zal de apotheker kritisch kijken welk middel voor de consument de beste keus is. Gaat het bijvoorbeeld om een middel tegen hoest, dan is het belangrijk eerst te weten om wat voor soort hoest het gaat. Is het een kriebelhoest, of is het een hoest waarbij slijm wordt opgegeven? Elk soort hoest heeft namelijk zijn eigen ‘zelfzorgbenadering’. Bij de keuze van pijnstillers zal de apotheek in de meeste gevallen paracetamol adviseren. Dit is een veilig middel dat heel weinig bijwerkingen heeft. Bedenk wel dat pijn een signaal is van het lichaam dat er ergens iets niet goed is. Bij hoofdpijn maant ons lichaam ons tot rust, zodat de spanning afneemt en de hoofdpijn kan verdwijnen.
Met uw vragen over het voorkomen en verhelpen van eenvoudige kwaaltjes, zoals hoofdpijn en verkoudheid, kunt u terecht in de apotheek. Ga dus voor een vakkundig advies naar uw eigen apotheek!
Machtigingen voor speciale geneesmiddelen
Voor bepaalde bijzondere medicijnen is soms een machtiging van uw zorgverzekeraar vereist. Uw zorgverzekeraar heet dit aan u gemeld. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van deze machtiging bij uw zorgverzekeraar. Let u erop dat deze meestal een beperkte geldigheid hebben, meestal 1 jaar. Daarna moet u een verlenging aanvragen.
Gaat u verhuizen?
Vergeet dan niet om aan uw apotheek uw nieuwe adres en apotheek door te geven. Uw apotheek zorgt er dan voor dat uw medicatiegegevens aan uw nieuwe apotheek worden doorgegeven.
Advies en informatie
Alle assistentes kunnen u deskundig advies geven op het gebied van medicijnen, het gebruik en toediening ervan, bijwerkingen en gezondheid. Voor sommige kwaaltjes hoeft u niet direct naar de huisarts te gaan. Hiervoor heeft elke apotheek een groot assortiment zelfzorg geneesmiddelen in huis. Uw apotheek geeft u daarbij een goed advies om u in staat te stellen verantwoord zelfmedicatie toe te passen.
Behoefte aan privacy
In sommige gevallen kan het zijn dat een gesprek aan de balie onvoldoende privacy biedt. De meeste apotheken hebben de beschikking over een aparte spreekkamer. Vraagt u daar gerust naar. Uit een in december 2006 gehouden enquête door de apotheken onder hun klanten bleek dat klanten nog meer behoefte hebben aan privacy. Alle apotheken hebben dit in hun kwaliteitsplan opgenomen als aandachtspunt en zijn bezig met concrete verbeteringen in hun apotheek. Een rode streep als bij de bank, actief vragen of uw even apart wilt praten zijn hiervan voorbeelden.